Лястовиците гнездят най-често под навесите, стрехите, по стените, плевниците, балконите, а

...
Лястовиците гнездят най-често под навесите, стрехите, по стените, плевниците, балконите, а
Коментари Харесай

Има ги по балконите и не само, но присъствието им може да е опасно

Лястовиците гнездят най-често под навесите, стрехите, по стените, плевниците, балконите, а от време на време под мостовете и входовете на пещерите. Гнездата са с форма на полукълбо. 

Обикновено интервалът на гнезденето на лястовиците стартира през април. Често селските къщи имат сходни " украси ". Прогонването обаче не е толкоз лесна задача.

Всякакви типове блестящи и светлоотразяващи ленти, балони с очи, някои притежатели на къщи са създали съоръжения от остарели CD-та и найлонови пликчета. Идеята да превърнете летния си дом в арт апаратура обаче не постоянно наподобява добре. 

Присъствието им обаче може да е рисково – те придвижват рискови и за индивида заболявания, защото са гостоприемници за кокошинки, акари, кърлежи. А те могат да влизат в постройките през вентилационните системи, отворите на подпокривното пространство, прозорците, вратите. Освен опасенията, свързани със здравето и неприятните миризми, естетиката на къщата, също се скапва. Изпражненията на лястовиците имат корозивни свойства, които евентуално могат да увредят покривните материали и други строителни детайли, които през годините ще води до немалки разноски за поправки. 

Лястовиците се плашат от звук и ярка светлина, както и от заплашително ръкомахане. Съществуват към този момент и съвременни уреди за прогонване на птици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР